Notícies

15
L'Associació de Donants de Sang fa una crida a augmentar les donacions al Pla de l'Estany, que els darrers anys han baixat. Aquest dissabte es farà l'última campanya ordinària de l'any a la Clínica Salus i el dimecres 24 de desembre s'ha organitzat un extra de Nadal a la plaça dels Turers.

La Clínica Salus de Banyoles acollirà aquest dissabte la darrera de les quatre campanyes de donació de sang que organitza al llarg de l'any l'Associació de Donants de Sang del Pla de l'Estany. Serà de 10 del matí a 2 del migdia i de les 4 de la tarda a les 8 del vespre, i s'espera assolir una gran xifra de bosses per remuntar les baixes dades de recollida d'aquest 2014. La responsable de l'Associació de Donants de Sang a la comarca, Susanna Juanola, ha detallat que aquesta tendència a la baixa es ve arrossegant els darrers quatre anys, i és general al conjunt de les comarques gironines. Concretament, des del 2012 s'han recollit unes 3.000 bosses menys, una situació preocupant i que cal remuntar.

Concretament, a Banyoles, per igualar les dades del 2012, entre aquest dissabte i a la jornada extra del 24 de desembre s'haurien d'aconseguir 350 bosses.

Campanya extraordinària de Nadal

Igual com l'any passat, coincidint amb unes dates en què sovint la gent s'oblida de les donacions de sang, l'Associació de Donants ha preparat una campanya extraordinària pel dimecres 24 de desembre, que per altra banda és dia de mercat a Banyoles. S'instal·larà una unitat mòbil del Banc de Sang a la plaça dels Turers, que estarà activa des de les 10 del matí a les 2 del migdia. Segons Susanna Juanola, aquest tipus de campanyes serveixen de recordatori i també són útils per captar nous donants.

En el que portem d'any, a Banyoles s'han extret 650 bosses de sang. L'any passat es va arribar a les 1.103 bosses, tot i que cal tenir en compte que aquell any hi va haver una Marató de sang, on només en aquell dia se'n van recollir 465. El 2012 es va arribar a les 990 bosses de sang recollides a la ciutat.

Encara hi ha molta feina a fer

A nivell català, Catalunya presenta un dels millors índexs de donació d'Espanya, amb 40,55 donacions per mil habitants i any. Tot i això, des de l'Associació de Donants i el Banc de Sang i de Teixits creuen que encara hi ha molta feina per fer, i fan una crida a incorporar la donació de sang com un hàbit i com una forma de participació cívica en la societat.

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) situa el llindar òptim de donació entre les 43 i 45 donacions per cada mil habitants i any.

Inicia la sessió
Disgrafic ITEC