Notícies

27
Usuaris del COIET i alumnes de La Balca intercanvien experiències en un projecte innovador per tenir cura d'un hort. La millora de l'autoestima, la socialització, el respecte i l'acceptació de la diferència són només alguns dels objectius de treball d'aquesta iniciativa.

El projecte "Volem fer un hort!" es va posar en marxa el curs passat a La Balca. Cada quinze dies, un grup d'uns cinc usuaris del centre ocupacional i de treball del Pla de l'Estany visiten la llar d'infants municipal. Acompanyats d'un monitor, els nois i noies del COIET ensenyen als nens i nenes de P2 a tenir cura d'un hort, des de l'inici del procés fins al final: plantar les llavors, regar-les i fins i tot tastar els productes que en surten en forma d'amanida o macedònia. El regidor d'Educació de Banyoles, Jordi Congost, ha detallat que es tracta d'un projecte innovador, en què la cura de l'hort ha esdevingut "l'excusa" per treballar actituds humanes i pedagògiques.

Inicialment la iniciativa es va plantejar com una activitat de descoberta de l'entorn per part dels nens i nenes de La Balca, tenint cura d'un hort instal·lat al pati de l'escola. A l'inici del procés es va demanar assessorament als monitors del COIET i va ser després que es van veure els potencials humans i pedagògics que tenia el projecte. D'aquesta manera, es va decidir traslladar la responsabilitat de la pràctica als usuaris del centre ocupacional, que per uns moments adquireixen el rol de monitors Jordi Xargay és el president del Consell Comarcal del Pla de l'Estany i responsable del COIET.

La socialització, el respecte i la responsabilitat són només alguns dels valors que es treballen. El monitor responsable del COIET, Jordi Octavio, ha valorat molt positivament l'experiència, i ha explicat com els usuaris del centre milloren enormement l'autoestima.

Però l'experiència no és només beneficiosa pels joves del centre ocupacional, els nenes i nenes de La Balca adquireixen valors com l'empatia i el respecte cap a allò diferent. Núria Martínez és la directora en funcions de La Balca.

"Volem fer un hort!" és només un dels projectes cooperatius que es duen a terme a l'escola bressol municipal La Balca. El centre, que es va obrir fa 8 anys sota la gestió de la cooperativa Suara, treballa des d'una metodologia activa i experimental, i en col·laboració amb diferents equipaments, com ara la Biblioteca Municipal.

Font. Ràdio Banyoles

Inicia la sessió
Disgrafic ITEC